d'ale biscuitelui, enervant, oameni și locuri

bu(f)tonul regelui

cine este? nimeni altul decat cel ce rade galagios la cele mai seci si tampe glume ale supremului sef, cel care a devenit o simpla marioneta in slujba unui iscusit papusar. cel de care te poti debarasa intr-o clipita cand nu mai serveste interesul coroanei.
cel care merge cu apul plecat si cu limba scoasa, care culege cojile si hainele ponosite ale regelui, crezand ca imbracandu-le, va deveni el insusi nobil.
ceea ce uita acesti bufoni este ca soarta lor este in mana unui papusar capricios, care cumpara la kilogram marionete precum ei, de care se descotoreseste apoi fara cea mai mica mustrare de constiinta.
bufonii regelui nu sunt amuzanti prin ceea ce cred ei ca fac pentru amuzamentul si placerea coroanei, ci tocmai prin rolul lor de tinte vii, de victime sigure de a caror agonie se amuza capetele incoronate. visele lor natangi, incapacitatea de a sta pe propriile lor picioare si caracterul duplicitar ii transforma in carne de tun in razboaie care nu le apartin si despre a caror miza nu stiu mai nimic.
sunt simple creaturi manipulate, dezbracate de orice personalitate, inteligenta sau demnitate, care pentru un ban in plus sau pentru un zambet al capetelor incoronate vor vinde si cele mai sfinte lucruri din viata lor.
uita insa ca din frimituri nu poti face cozonaci, iar hainele ponosite, oricat le-ai petici, sunt doar niste gunoaie. cand te bucuri atat de mult de lucruri aruncate, cum iti imaginezi ca tu vei deveni indispensabil? esti la fel de neinsemnat precum frimiturile pe care le culegi cu atata lacomie, la fel de sec si penibil intocmai rasetelor tale grotesti carora le dai frau liber la fiecare povestire a coroanei.
bufonul este totusi un buton. rezolva treburile murdare ale coroanei si va fi inlocuit cu mare usurinta, pt ca mereu va aparea o alta marioneta insetata de visul puterii, cu stomacul gol dar plin de marsavie, victima sigura a capriciilor coroanei, toate acestea evident, la un pret mai mic.
fiti bufoni ai regilor, continuati sa visati frumos bieti actori de ultima mana ce va jucati rolul in piese pe care nu le veti intelege niciodata. uitati ca sunteti amuzanti sau buni de ceva. sunteti doar de folos, utilizabili pentru un timp si intr-un scop foarte bine determinat.
cel mai mult insa veti amuza nobila audienta in clipa in care coroana va va zdrobi sub greutatea ei si se va amuza copios de naivitatea voastra. cel mai bun moment al vostru dragi bufoni este cel in care iesiti din scena.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge