oameni și locuri

model feminin: Audrey, My Fair Lady

audrey hepburn
S-a născut la Ixelles, o comună din cadrul regiunii Bruxelles în Belgia, unicul copil al baronesei Ella van Heemstra și al lui Joseph Victor Anthony Ruston. În 1935 părinţii divorţează, iar Audrey urmează o şcoală de fete din Kent, iar în 1939, în faţa iminenţei războiului, se mută împreună cu mama sa la Arnhem, în Olanda, unde Audrey urmează Conservatorul din localitate până în 1945.
La sfârşitul războiului, continuă cursurile de balet la Amsterdam, iar din 1948 la Londra. Pentru a se întreţine financiar a lucrat ca model pentru diverşi creatori de modă. Datorită înălţimii sale şi a problemelor de sănătate din timpul războiului, a renunţat la balet şi s-a dedicat actoriei, o cariera în care putea excela.
În timpul unei filmări i se oferă un rol principal într-un spectacol de pe Broadway. Întruchiparea feminității și a copilăriei, fragilă și strălucitoare, Audrey a fost uimitoare. Prima sa producţie Hollywoodiană este filmul Vacanţă la Roma din 1953 unde deţine rolul principal, alături de Gregory Peck, apariție care i-a adus și Oscarul pt cea mai bună actriță în rol principal.

Devenită foarte repede unul dintre cele mai îndrăgite si respectate star-uri de la Hollywood, joacă în numeroase filme, dintre care cele mai apreciate sunt Breakfast at Tiffany’s şi My Fair Lady.

În 1954 se căsătorește cu Mel Ferrer, care a jucat alături de ea în “Ondine”, pentru ca mai tarziu cei doi să fie din nou un cuplu admirat în “Război și Pace”. Ferrer avea să fie mai târziu și regizor pentru Audrey, precum și producătorul ultimei sale pelicule din anii ’60, “Wait until Dark,” pentru care Hepburn a primit și a cincea nominalizare la Oscar.
După 1967, după separarea de actorul Mel Ferrer renunţă la a mai juca în producţii importante, în următorii ani având doar apariţii sporadice. Se căsătoreşte în 1969 cu psihologul italian Andrea Dotti şi se stabileşte în Elveţia, dar în 1982 divorţează. Hepburn a fost ambasador UNICEF, iar în ultimii ani a călătorit în numeroase ţări pentru a ajuta şi a sensibiliza opinia publică. În 1993 a disparut dintre noi.
Audrey a jucat fără vreun efort vizibil alaturi de actori precum Humphrey Bogart, William Holden, Gary Cooper, Cary Grant, Gregory Peck, Henry Fonda, Fred Astaire sau Sean Connery.
Publicul a fost mereu vrajit de combinația de grație, eleganță și prospețime. Cu o siluetă fina, o frumusețe neconventională, o distincție aproape regală și o inteligență vie, a fost o personalitate naturala și puternică, ce nu ar fi putut fi fabricată în studiourile de la Hollywood.

2 Comments to “model feminin: Audrey, My Fair Lady”

  1. gogoasa

    Cam putine despre activitatea ei ca ambasador UNICEF. Din cite stiu eu a facut multe in aceasta calitate, poate mai important ca activitatea ei de actrita. Si din cite stiu eu a mai jucat cu un actor cunoscut, dar nu i mai retin numele…ce uituc sunt:((…imi aduc aminte doar un film alb negru in care respectivul mima ca nu are o mina…cum il chema????

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge