românești

TIFF 2009

Vineri 29 mai a inceput cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania. Ceremonia de deschidere s-a desfasurat in deja consacrata locatie: Cinematograful Republica, in prezenta presedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, a directorului artistic Mihai Chirilov si, nu in ultimul rand, a primarului Cluj-Napoca, Sorin Apostu. Un moment emotionant a fost lansarea campaniei “Salvaţi Cinema Republica” initiată de TIFF, un cinematograf care este gazda a 7 spectatori pe zi si este adus in centrul atentiei clujenilor doar in perioada TIFF-ului.
Discursul a fost urmat de proiectia filmului Amintiri din Epoca de Aur, produs si scris de Cristian Mungiu si regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu.
Prezentat in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, filmul a fost foarte bine primit de critica, celebra publicatie Variety spunand ca: tineretea si talentul celor 5 regizori ar trebui sa spulbere teama ca cinematografia romaneasca, care a cunoscut o adevarata explozie, ar fi incapabila sa abordeze o gama larga de stiluri.

Astzi trebuie semnata condica de prezenta la ora 11.00 -cinema VICTORIA- unde este prezentat filmul eveniment Il Divo, castigator al Marelui Premiu al Juriului la Cannes 2008.
La ora 17.00 – curtea Muzeului de Arta – publicul festivalier este invitat la dezbaterea Cinema si Politica, concentrata pe relatia dintre film, realitate si politica, tinandu-se cont de temele extrem de actuale pentru societatea romaneasca abordate in Il Divo.

ora 20:00, TIFF da intalnire clujenilor pe Autostrada Transilvania, la o proiectie speciala, in regim Drive-In. Accesul va fi liber i se va face in ordinea sosirii, in limita a 120 de locuri de parcare.
ora 20.30 – cinema Republica – va fi proiectat The Chaser, in prezenta Excelentei Sale Dl Choi Ihl- song, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Coreea in Romania.
O prezenta speciala in festival o prezinta selectia de scurt metraje marca Future Shorts, gazduita de TIFF. Sambata, 30 mai, de la ora 21.00, la Casa Tranzit din Cluj, Future Shorts a pregatit o sesiune speciala de filme scurte.

Vom avea si ziua HBO la TIFF, cand vom afla cine sunt castigatorii Concursului National de Scenarii (suntem la a 9-a editie). Avem 3 sectiuni : scenariu de lung metraj, cel mai bun scenariu de scurt metraj si noua categorie: cel mai bun scenariu de film documentar. Juriul care va decide care sunt scenariile castigatoare pentru sectiunile de scurt si lung metraj este alcatuit din urmatorii membri: Cristina Corciovescu (Critic de film), Andrei Cretulescu (Senior Writer / Producer HBO / Critic de film), Mihai Chirilov (Director TIFF / Critic de film), Catalin Mitulescu (Regizor), Ana Maria Sandu (Scriitor / Jurnalist)

Pentru sectiunea documentar, juriul este format din: Cristina Corciovescu (Critic de film), (Andrei Cretulescu Senior Writer / Producer HBO / Critic de film), Mihai Chirilov (Director TIFF / Critic de film), Alexandru Solomon (Regizor), Ana Maria Sandu (Scriitor / Jurnalist)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge