model feminin: ultima romantică

….sau majestatea sa Regină a României. Marie Alexandra Victoria – Principesă a României, Principesă de Edinburg şi Gotha, prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, Nepoata a Reginei Victoria a Marii Britanii si a Țarului Alexandru al II-lea, consoartă regelui Ferdinand începând cu 29 decembrie 1892 şi Regină a României, încoronată ca regină a României Mari, la festivitatea de la Alba Iulia (din data de 15 octombrie 1922)
Maria Alexandra Victoria fost supranumită de popor “Mama răniţilor”, “Regina-soldat”, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, alaturi de alte doamne de la curte a lucrat în spitalele de campanie.

Regina Maria a călătorit la Paris în timpul Conferinţei de Pace şi s-a instalat cu fiicele sale la Hotelul Crillon, în Place de la Concorde. Primul ministru francez Clemenceau a prezentat Reginei omagiile sale, care l-a primit în toată splendoarea sa. Frumuseţea ei era dublată de o inteligenţă ieşită din comun. Ea a pledat pentru cauza românilor, reamintindu-le aliaţilor occidentali enormul sacrificiu al Armatei Române. Serviciul adus României de regina Maria a fost crucial, deşi puţin înţeles. Când negociatorul şef al delegaţiei româneşti, primul ministru Brătianu, a început să piardă teren, regele a rugat-o pe regină să intervină, iar aceasta a plecat într-o misiune neoficială la Paris şi la Londra.

A rezultat astfel România Mare, care reunea provinciile istorice ale Transilvaniei, Bucovinei, Moldovei, Basarabiei şi Munteniei. Deşi rolul femeilor în politică era redus, Regina Maria a fost sfetnicul regelui Ferdinand până la moartea acestuia în 1927.
În 1924 a construit Palatul de la Balcic, într-un peisaj superb, şi a făcut din acesta un loc de întâlnire pentru artiştii epocii. Palatul a fost cedat Bulgariei, odată cu Cadrilaterul şi se găseşte acum pe teritoriul ţării vecine.
ignorată de un soţ ce încă mai suferea după Elena Văcărescu şi ce se întreţinea cu ţigănci focoase Maria, dupa ce nascuse doi copii şi după ce Nando (apelativul cu care ea îşi alinta soţul) s-a îmbolnăvit de febră tifoidă, se îndrăgosti de locotenentul Zizi Cantacuzino din suita princiară. Aventura i-a fost cunoscută şi lui Ferdinand, care de altfel îi va tolera reginei toate idilele extraconjugale. Apoi a venit pasiunea pentru Barbu Stirbey, Administratorul general al Domeniilor Coroanei. Se presupune că acesta din urmă este tatăl ultimilor doi copii (Ileana şi Mircea). De notorietate publică a fost şi idila cu Joe Boyle, colonel canadian de la Crucea Roşie, care în 1917 luase locul primului favorit Barbu Stirbey. După o viaţă de adânci trăiri, regina s-a stins la 18 iulie 1938 la numai 63 de ani la castelul Pelişor
După dorinţa ei inima i-a fostdepusă în biserica ortodoxă Stella Maris din grădina palatului de la Balcic. După ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, inima a fost adusă de principesa Ileana la castelul regal din Bran, loc ales în mare secret. Mai târziu directorul castelului a găsit inima ascunsa în stâncă şi din 1970 caseta se află la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

One thought on “model feminin: ultima romantică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Proudly powered by WordPress | Theme: Funky Blog by Crimson Themes.