cu devu', oameni și locuri, vacanță

Daca prima zi de vacanta in Zakynthos am alocat-o lenevelii la piscina,  ziua ce a urmat a fost o adevarata aventura. Am plecat dimineata din Laganas spre Keri Lake de unde intentionam sa plecam cu o ambarcatiune spre insula Marathonissi.  In Keri Lake am gasit un port micut si simpatic de unde se puteau inchiria diferite ambarcatiuni, cu sau fara navigator.  Noi am optat pentru varianta fara navigator, urmand ca noi insine sa ne conducem propria barcuta. Impreuna cu alti  turisti am particpat la un training minimalist, iar cel mai important lucru pe care il auzeam la fiecare finala de fraza era: ” you broke, you pay”.

Ne-am facut curaj si am pornit in larg spre insula testoaselor: Marathonissi. In acest moment insula nu mai este locuita de oameni, insa a fost locuita pana in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial. Insula are 2 plaje unde se poate acosta. O plaja mai micuta cu pietris, unde este minunat sa te balacesti si sa bagi snorkeling. Cea de-a doua plaja este cu nisip si este mult mai mare ca dimensiuni. Aici fiti atenti pe unde calcati pentru ca veti gasi foarte multe marcaje care delimiteaza zonele in care sunt ascunse in nisip oua de broasca testoasa.  Nu stiu daca am mentionat, insa partea sudica a insulei  Zakynthos cat si Marahonissi formeaza un Parc Maritim National pentru ca aici se gasesc ultimele exemplare ale  speciei de testoase CARRETA CARRETA.

De aceea niciun fel de ambarcatiune nu poate ancora clasic in mare, ci trebuie sa gaseasca alte modalitati pentru securizarea si imobilizarea  ambarcatiunii.

Am zabovit si aici cateva ore, bucurandu-ne de soare, de apa incredibil de limepede si mai ales de pestisorii care isi faceau de cap in voie prin preajma stancilor.

Spre dupa-amiaza am plecat din Marathonissi catre Keri Caves. Am mers cateva zeci de minute, uitmti fiind la fiecare pas de frumusetea pe care Zakynthos ne-o dezvaluia. Din pacate insa valurile au inceput sa fie cam mari si nu am reusit sa ajungem chiar pana la Keri Caves, am mers insa pe langa coasta si a fost fantastic peisajul vazut.  Am pornit apoi inapoi spre Keri Lake, mergand de-a lungul zonei de coasta Marathia.  Am mai gasit cateva plaje micute tot cu pietris unde am ales sa oprim din nou pt cateva portii de snorkeling si plaja, apoi ne-am indepartat din nou de coasta pentru a admira pesisajul dar si cele cateva vile constuite chiar pe coasta. Majoritatea aveau si trepte sapate in stanca, trepte care conduceau direct catre mare.  Fie vorba inte noi, ce om nu ar vrea asa ceva?

Intre timp marea se mai linistise, asa ca am acostat la cativa zeci de metri distanta de mal si am lenevit leganati de valuri. Ce iti poti dori mai mult intr-o zi de vacanta decat sa fii in mijlocul marii, intr-o barcuta share-uita cu cine ai tu chef, liniste, soare, pescarusi,  o mare limpede si cu o culoare splendida, pestisori simpatici si o briza calda si placuta?!

Dupa o ora in care ne-am bucurat de liniste si un peisaj atat de simplu si de frumos, ne-am indreptat spre port. La ora 6 am predat ambarcatiunea teafara si nevatamata domnului Capitan.

Apoi ne-am aruncat bagajul in masina si am pornit catre un loc vestit pt apusurile pe care le poti vedea de acolo: Keri Lighthouse. Pe un drum foarte ingust si sinuos am urcat din port catre far, trecand prin orasele micute, cu strazi inguste, cu case facute in mare parte din piatra, unele ingrijite si renovate de curand, altele mai ponosite sau saracaciose, orasele care in lumina superba a soarelui spre apus aveau un aer pitoresc. Satuce in care timpul a stat in loc, in care viata are alta viteza.

Va puteti opri la taverna Lighthouse (unde se sune ca veti vedea si cel mai mare steag al Greciei arborat de proprietarul localului) sau puteti urca si mai sus, unde nu veti avea la dispozitie un restaurant in adevaratul sens al cuvantului, insa privelistea este mult mai frumoasa.  Aici va recomandam sa veniti dotati cu ceva hainute mai groase pt ca vantul adie destul de puternic, iar in picioare va recomandam sa aveti incaltaminte cu talpa mai groasa, sandale de munte sau ghetute, pentru sigur veti vrea sa coborati printre stanci sa admirati privelistea, iar in papuci de plaja va fi extrem de periculos, pentru ca inteaga zona este acoperita de pietre si foarte mult praf, iar sansele sa alunecati si sa va raniti ar putea fi destul de mari.

La momentul in care soarele va cobori cu siguranta veti ramane uimiti de ceea ce veti vedea: atat apusul in sine, dar si stancile din jurul vostru vor avea un look incredibil in bataia razelor de soare.

Cuvinetele sunt prea putin expresive, asa ca va invit sa priviti cele cateva poze  postate si promit ca foarte curand voi reveni cu imagini absolut senzationale cu apusul de la Keri Lighthouse.

tips & trisk:

Preturile pt ambarcatiune fara navigator: 70 euro/zi pt 2 persoane; 80 euro/zi 4 persoane;   90 euro/zi 6 persoane. La aceste costuri se adauga si consumul de carburant, care in general variaza intre 5 si 15 euro / zi.

Cand plecati din Keri Lake, luati cu voi si provizii de apa, fructe sau mancare. Singurul loc de unde va veti mai putea aproviziona este plaja cu nisip din Marathonissi, unde evident preturile sunt triple (ex: o sticla de apa plata la 1,5L costa 3 euro pe plaja, iar in supermarket e cam 0,75-1 euro)