emoții, trăiri și povestiri, românești

Rasnov

Rîşnov – un spaţiu, un timp. Ce pot eu sa spun mai mult decat cele de mai jos?! …. ba pot! ca imi e dor de locul asta!

Încercam în urmă cu un an, prin februarie 2009, o evocare a unui timp legat direct de arhitectul Ioan (Iancu) Rădăcină. La 80 de ani breasla, arhitecţilor dorea să-l sărbătorească. Între timp, Iancu a devenit un timp la trecut, iar povestea mea s-a extins în spaţiu.

Vara trecută eram în maşină undeva prin Haţeg şi ascultam un interviu cu Ioana Ieronim. Ne văzusem cu ani în urmă şi, din frînturi de vorbe legate, am descoperit că în copilărie străbătuserăm acelaşi spaţiu şi timp. Ne-a legat imediat, atunci, amintirea despre Strada Podurilor din Rîşnov:

„De aceea-i spunea Strada Podurilor, fiindcă toate casele aveau dinainte un pod. Cei mai gospodari aveau chiar două: podul încăpător pentru căruţe şi podul îngust în faţa porţii de oameni.

… la trei poduri mai sus: Fabrica de Jucării, unde copii nu aveau voie…

… iar dincoace Tîmplăria: prin porţi deschise îl vedeai întotdeauna

Pe Hajdu ca un duh al lemnului.“ (Ioana Ieronim, „Strada Podurilor“, în Triumful paparudei, Editura Litera, 1992). Un fiu al lui Hajdu a fost fotbalist, portar la CCA (Steaua) şi la Naţională, debutase la echipa de fotbal FSR (Fabrica de Scule Rîşnov, unde a lucrat toată viaţa tatăl meu), i-am fost la un meci pe ploaie mare copilul ce-i ţinea tricourile uscate, iar alt frate, cel mai mic, Beni, a fost campion la schi şi ambii mei băieţi au fost părtaşi ai tehnicii lui. În capătul străzii era un „stabiliment“ pentru animale:

„pe poartă la Gagesch era primejdie să intri. Continue Reading

biscuit's soundtrack, cu devu', oameni și locuri, românești

Sambata am revenit la Rasnov, orasul in care mi-am petrecut copilaria. Pe langa bucuria de e revedea acele locuri minunate, am avut o supriza si mai placuta: Dev-ul m-a dus la un concert cu adevaart inedit: 4 clarinete – Academic Quartet alaturi de un percutionist au sustinut un mic recital in Pestera de pe Vale (a se citi valea cetatii)
Pretul unui bilet: 40 ron. program artistic: in fiecare sambata, incepand cu ora 18.00 (trebuie sa fiti prezenti in jur de 17.45 la intrarea in pestera).

E ceva cu adevarat inedit, nu’s multe locuri in lume unde poti vedea si asculta asa ceva si pe bune ca ne e la indemana, accesibil si permisibil.
Nu ratati aceasta experienta. E unica si tare, tare frumoasa.

Pestera Valea Cetatii se afla la 1,5 kilometri distanta de Rasnov, pe DN 1E Rasnov – Poiana Brasov si a fost amenajata anul trecut de o echipa de speologi, investitia fiind de aproximativ 300.000 de euro.