la grămadă, românești

Manelismul: de ce Florin Salam nu va fi artist, ci tot manelist.

Dimineata auzeam la stiri: Florin Salam nu vrea sa mai fie numit manelist, ci artist. Ei bine, ce cred eu ca nu intelege acest omulet este ca manelismul a trecut de stadiul de muzica si defineste un stil de comportament, de viata si educatie (daca ii putem spune asa). Manelismul nu este specific doar lor, cantaretilor de manele, proveniti dintr-o anumita etnie!
De multi ani Romania s-a manelizat. A fost cotropita de shaworma si kebap, de seminte scuipate oricand, oriunde, de cercei de aur cat roata la masina, de prostie si prosteala, de devalorizare a tot ceea ce se numeste cultura si promovare a banului, a taraniei si a prostiei, a tupeului fara limite.

Pe Florin Salam il voi numi artist in ziua in care se va lepada complet de comportamentul manelist, indiferent de ce gen de muzica va aborda!
Cand o sa il vad ca merge la petreceri private (aka nunti, botezuri & cumetrii) si nu mai striga una, si inca una (cu referire la suta de euro), atunci sa aiba pretentii de artist! Pana atunci,  fara numar fara numar,  el tot in trening mananca in bucataria cu candelabru de cristal si tot cu euroii in mana canta.

7 Comments to “Manelismul: de ce Florin Salam nu va fi artist, ci tot manelist.”

  1. b

    Ma unge pe suflet articolul. As mai adauga ca atata vreme cat numele tau are in componenta substantive (salam, chiftea, parizer), adjective sau personaje celebre (Tarzan, Elvis, DeVito) nu poti avea prea multe pretentii la statul de fiinta decenta in primul rand.

  2. Simo

    hai ma, sa nu mai vedem noi o shawormareasa cum isi plimba sunculitele din jeep in mall? sa nu vedem noi toale cu sclipici muuult de tot?
    sa nu mai auzi “ha, ha, ha, de la nasu mare” ia-uzi maaaa” asa, in toiul saptamanii, cand face nunta gigel in colt?

    cum sa fim privati de asa minunatii?

  3. biscu Author

    In primul rand, pe Bregovic il consider artist, iar pe Clapton un muzician de geniu. Fiind “aritsti cu acte in regula” imi e cam jena sa “ma iau” de ei si felul in care doresc sa isi compuna un moment artistic. Cel mult pot spune ca imi place sau nu imi place ceva, dar cred ca mai mult de atat ar fi pur si simplu prea mult.
    Manelismul, tigania, nesimtirea, lacomia si multe alte chestiuni, desi poate tu le consideri fumate (desi pe 29 aprilie nu erau tocmai fumate), eu le consider extrem de contemporane, le vad zi de zi, le detest zi de zi, ma enerveaza si imi genereaza repulsie. Mai tare insa cred ca ma roade neputinta de a le sterge creierul acestor fiinte si a-i reseta.

  4. Scuză-mă, dar de la o discuţie despre integrarea ţiganilor şi o discuţie despre şaorma şi cercei este o distanţă de-o ţigară fumată (cu tot cu filtru).

  5. biscu Author

    evident ca asa este, insa vezi tu, eu nu ma refer aici la manelism in sensul strict al actului muizical, ci fac referire la un stil de viata care a cotropit tara asta.
    sa spunem ca este o exprimare sumara a unui of care zace in sufletele multora dintre noi, de multi ani, si care va persista multa vreme de acum incolo.
    mai poti citi si aici, cand ai chef http://biscu.ro/nu-prea-mai-cred.html

    ps: fumatul dauneaza grav!

  6. Dati prea multa importanta acestui subiect. Muzica e muzica, maneaua e manea…la fel si interpretii…Florin Salam va fi mereu un manelist si fara pretentii prea mari…Daca vrea sa fie considerat cantaret sau artist…sa cante sau sa faca chestii artistice….nu sa cante manele.

    Florin Salam cred ca nu stie care este definitia artistului!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge